Ingatlan adásvétel röviden – videó

ingatlan adásvétel
Jogi szakcikk

Ingatlan adásvétel 196 másodpercben

„Megegyeztünk az eladóval már csak egy ügyvédre és az adásvételi szerződésre van szükségünk. Hogyan tovább?”

Gyakran kapok az előbbihez hasonló kérdéseket új ügyfelektől, ezért a mai podcastben az ingatlan adásvétel folyamatának főbb állomásait fogjuk áttekinteni vázlatosan.

Az okiratot szerkesztő ügyvéd három dolgot fog tőlünk bekérni:

  1. az ingatlan pontos helyrajzi számát, hiszen az alapján tudjuk beazonosítani, hogy melyik ingatlanról van szó
  2. az érintett felek személyes adatait
  3. a kialkudott vételárat, illetve a vételár megfizetésének ütemezését és a birtokátruházás időpontját

Amennyiben ezek az adatok az ügyvéd rendelkezésére állnak tulajdonképpen a legtöbb esetben elkészíthető az ingatlan adásvételi szerződés tervezete. Ha bármiben bizonytalanok vagyunk célszerű személyes találkozót kérnünk az ügyvédtől még a szerződés tervezet elkészítése előtt

Ha a szerződés tervezet mind az eladói, mind pedig a vevői oldalnak megfelel, akkor egyeztetünk egy aláírási időpontot az ügyvéddel. A legtöbb esetben ez az első alkalom, hogy az ügyvéddel személyesen is találkozunk.

A legáltalánosabb eset, hogy a vevők a szerződés aláírásakor 10 % foglalót fizetnek az eladónak. Az aláírt szerződéseket az ügyvéd érkezteti az illetékes földhivatalnak, majd a földhivatali pecséttel ellátott iratokat átadja a vevő részére. Ezt követően megindulhat a banki hitelügyintézés. Ha a bank pozitívan bírálta el a hitelkérelmünket, akkor az önerő további részét is meg lehet fizetni az eladó részére.

A kölcsönösszeg folyósítása előtt kölcsönszerződést kell kötnünk a bankkal, majd a kölcsönszerződést közjegyző előtt egyoldalúlag meg kell erősítenünk. Ha ez megtörtént és valamennyi banki előírásnak megfeleltünk, akkor a bank folyósítja a kölcsönösszeget az eladó részére, tehát a teljes vételár kifizetésre kerül.

Az ingatlan birtokának átruházására a teljes vételár kifizetésével egyidejűleg vagy azt követő rövid időn belül kerül sor. A birtokátruházáskor a felek úgynevezett birtokátruházási jegyzőkönyvet vesznek fel, amiben rögzítik az aktuális közmű mérőóraállásokat, illetve az esetleges hibákat. A jegyzőkönyv felvételét követően a vevő köteles a közmű szolgáltatásokat a saját nevére átíratni.

A birtokátruházásról, illetve a teljes vételár kifizetéséről felek kötelesek az eljáró ügyvédet tájékoztatni, melyet követően az ügyvéd intézkedik a tulajdonjog vevők részére történő bejegyzéséről.

Az előbbi két percben azt a nagyon gyakori esetet mutattam be, amikor a vevők részben banki kölcsön igénybevételével fizetik meg a vételárat, illetve az ingatlan tehermentes. Természetesen nagyon sok ettől eltérő konstrukció létezik, úgy gondolom azonban, hogy ezen a példán keresztül a legfontosabb információkat megszerezhették azok is, akiknek semmilyen tapasztalatuk nincs ezen a területen.

A videó itt tekinthető meg:

Köszönöm megtisztelő figyelmét! Amennyiben ingatlan vásárlással vagy ingatlan ügylettel kapcsolatban jogi képviseletre van szüksége, keressen bizalommal!

Dr. Vizer Tamás ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász

Mobil: + 36 30 812 888 2

E-mail: info[kukac]vizerugyved.hu

Jogi szakcikk
Nyártól új uniós rendelet korlátozza a szállásportálokat

Június 1-től lép hatályba az az új uniós szabályozás, amelyik többek között az online szálláshelyközvetítőket is korlátozza olyan megállapodások megkötésében, amelyek előírják, hogy például a hotelek kötelezően náluk hirdessék szobáikat a legkedvezőbb áron. A rendelet nemcsak a turisztikai szektort érinti, hiszen általánosan a beszállító és vevő közötti versenykorlátozó megállapodásokat tárgyalja. …

booking_jogero
Jogi szakcikk
Dr. Bitai Zsófia: Az ingyenesség versenyjogi buktatói. Mit vizsgál a GVH?

Rendkívül körültekintően kell eljárniuk a vállalkozásoknak, ha online platformjaikon valamely szolgáltatásuk ingyenességét szeretnék hirdetni és kihangsúlyozni.Ezt támasztja alá az a tény, hogy rövid időn belül két giga vállalkozás, a Facebook és a Booking.com is kiugróan magas bírságot kapott a versenyhivataltól, az ”ingyenesség” kifejezés jogszerűtlen használata miatt. Cikkünkben a két korábbi …

Jogi szakcikk
Telekvásárlás, házvásárlás buktatói – podcast – vendég: Kömkel Zsolt

A podcastban Dr. Vizer Tamás ügyvéd vendége volt🎙 “Kömkel”, aki építészként 👷🏼 számos internetes fórumon jelen van, Ő a több, mint 14.000 tagot számláló “KömKel: minden, ami családi ház…” facebook csoport üzemeltetője, szakértője. 🏠🏡 A mai adásban az építésztől kapunk iránymutatást ahhoz, hogy hogyan vásároljunk építési telket, továbbá szó esik …