Kezdőlap Fórumok Polgári jog Polgári eljárásjog Pp. 156. § ideiglenes intézkedés elrendelhetősége

Ennek a témakörnek tartalma 2 hozzászólás, 2 résztvevő. Utolsó frissítés:  jelolt1234 3 éve, 6 hónapja telt el.

3 bejegyzés megtekintése - 1-3 / 3
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #8265

  ujelolt
  Tag

  Sziasztok!

  Mik szükségesek az ideiglenes intézkedés elrendeléséhez?
  A törvény azt mondja, hogy valószínűsíteni kell, ez azt jelenti, hogy elég, hogy ha előadom, hogy miért kívánom?

  A bizonyítás nem szerepel a szövegben, ezért gondolom azt nem követeli meg.

  #8267

  Szia!

  Olvasd el az alábbi döntvényt:

  BDT2002. 599. – Ideiglenes intézkedés elrendelésének a feltételei

  “A Pp. 156. § (1) bekezdése értelmében a bíróság kérelemre ideiglenes intézkedéssel elrendelheti a kereseti kérelemben (viszontkeresetben), illetve az ideiglenes intézkedés iránti kérelemben foglaltak teljesítését, ha a közvetlenül fenyegető kár elhárítására vagy a jogvitára okot adó állapot változatlan fenntartása, illetve a kérelmező különös méltánylást érdemlő jogvédelme érdekében szükséges, és az intézkedéssel okozott hátrány nem haladja meg az intézkedéssel elérhető előnyöket.

  A kérelmet megalapozó tényeket valószínűsíteni kell, de a kérelmezőt nem terheli az általa előadottak valóságának kétséget kizáró módon történő bizonyítása, csak annak valószínűsítése.

  Önmagában a kérelmező előadása a hivatkozottak valóságának vélelmezésére nem alkalmas, értékelhető azonban minden olyan irat vagy bizonyíték, amely akár közvetlenül, akár közvetett módon erősíti az előadottakat.

  #8287

  +

  Pp. nagykommentár 156. §:

  „A kérelmezőt a törvény értelmében nem terheli az általa előadottak valóságának kétséget kizáró módon történő bizonyítása, csak annak valószínűsítése. E körben önmagában a fél előadása a hivatkozottak valóságának vélelmezésére nem alkalmas, értékelhető azonban minden olyan irat vagy bizonyíték, amely akár közvetlenül, akár közvetett módon erősíti az előadottakat. Az alapul szolgáló tények megfelelő valószínűsítése hiányában nincs helye ideiglenes intézkedés elrendelésének (Legfelsőbb Bíróság Pf. IV. 24 230/1998. – BH2000. 406 sz.)”

  BH2000. 406.

  „Ideiglenes intézkedés meghozatalának nincs helye, ha az alapjául szolgáló tények nincsenek valószínűsítve (1952. évi III. törvény 156. §).”

3 bejegyzés megtekintése - 1-3 / 3

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.