Kezdőlap Fórumok Öröklés, hagyaték Öröklés mostohaszülő-mostohagyermek

Ennek a témakörnek tartalma 1 hozzászólás, 2 résztvevő. Utolsó frissítés:  n.anna 1 év, 2 hónapja telt el.

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #44660

  perplex
  Tag

  Jó napot kívánok!

  Két hete bújom a netet és semmi normális információt nem találok mostohaszülő – mostohagyermek öröklési témában. Nem tudom ez hogyan lehetséges, mikor ebben az országban a házasságok nagy része, talán fele is válással végződik, úgyhogy ez a konstelláció nagyon gyakori.

  Tényállás: Nálunk az történt, hogy az én édesanyám évtizedekkel ezelőtt összeházasodott egy férfival, akinek volt egy gyermeke, aki az én mostohatestvérem lett. A mostohaapám most meghalt. A tulajdonában volt egy (kis értékű) fél ház, amit édesanyámmal birtokolt 50-50 %-ban. Sem ő nem fogadott engem örökbe, sem édesanyám az ő gyermekét.

  1. Ki örökli az ő 50%-át a házból és milyen arányban?
  2. A mostohatestvérem szeretné a részét, amit örökölni fog az én édesanyámra, aki az ő mostohaanyja, ellenszolgáltatás nélkül átruházni, mert nem vett részt az édesapja gondozásában és anyagi támogatásában. Ezt az ‘átruházás‘ kifejezést még egy közjegyző weboldalán is megtaláltam, de nincs kifejtve, hogy ez mit jelent, hogyan lehetséges és főleg milyen anyagi vonzattal jár? Arra találtam példát, hogy az örökséget az örökösök egymásnak illeték nélkül különböző arányban átengedhetik, de édesanyám szerintem nem örökös a házra, más vagyontárgy pedig nincs.
  Még találtam példát ajándékozásra, de nem értem, hogy ez a családi konstelláció illetékköteles-e 9%-val (+ közjegyzői költség?) vagy nem.
  3. A mostohatestvérem ezek szerint elvileg örökös lesz – feltéve, ha megtalálják és a hölgy hagy hátra valamit – a saját édesanyjánál, aki pár hónapos korában elhagyta és soha nem is látta?
  4. Egyébként a fogalommeghatározásnál azt sem találtam meg, hogy a jog szerint ki a nevelt gyermek és ki a mostoha gyermek?, mert szerintem ezeket a fogalmakat Magyarországon összemossák. Az én elképzelésem szerint az, akit pl. kivesznek az állami gondozásból nevelésre, az a nevelt gyermek. Azt is olvastam, hogy az a nevelt gyermek, akit az egyik szülő az élettársával, akivel nem házasodott össze, közösen nevel.

  Köszönöm szépen a válaszukat.

  #45509

  n.anna
  Tag

  Kedves perplex!

  A törvény szerint mostohaapja ½ tulajdoni hányadán édesanyját holtig tartó haszonélvezeti jog, mostohatestvérét tulajdonjog illeti meg.

  Természetesen a mostohatestvére átruházhatja az ő tulajdoni hányadát a hagyatéki eljárásban, s mindezt a közjegyző egy egyezségbe foglalja, aminek a bírósági egyezséggel azonos hatálya van.

  Mivel a törvényes örökös első sorban az örökhagyó gyermeke, így végintézkedés hiányában az Ön mostohatestvére örököl az ő édesanyja után.

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.